Novi Sad
06.07.2013.
14:39 > 08:58
Rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima objavljeni su u posebnim prostorijama, a upis je predviđen u ponedeljak i utorak.  
  • Marina

    08.07.2013 19:26
    Za onog koji je nesposoban da se potpiše, pa umesto toga kuca crtice.

    ''Tvrdoglavost u odabiru zvanja...'' - rekla bih da si potpuno promašio temu debate između Anonimne i mene. Uostalom, ko si ti da daješ mišljenje o tome da li je neko šizofren ili ne?
  • -

    07.07.2013 18:24
    -
    Anonimna - @Marina

    vi ste sa ocigledno marsa ako ne poznajete i ne priznajete uslove okoline za odabir profesije.
    zbog toga ste napali marinu.

    tvrdoglavost u odabiru zvanja je cesto pokazatelj sizofrenije/ako nije prenos struke sa kolena na koleno/ ili nekih drugih psihickih bolesti
  • Anonimna

    07.07.2013 17:50
    @Marina
    Marina, meni se cini da ste vi previse iziritirani jer neko vama drago dete ipak nije upisalo zeljeni smer i skolu. Verujem da i medju tim super odlikasima ima dece koja su to manje zasluzila od nekog ko je ukupno izgubio manje od jednog boda. To je razlog vise da se u svakom trenutku bore i uce maksimalno. Ako ste sigurni da je dete dalo maksimum, nemate za cim da zalite. Ne morate da pisete sta bi za vas bilo prihvatljivo, mislim da mi je sad jasno.
    Ja pricu o marljivosti i pozrtvovanju tokom celog skolovanja pricam pre svega svojim djacima jer zaista mislim da je ispravna. Predan rad jednom mora dati rezultate. Roditeljima je, ocigledno, ne vredi plasirati.
  • -

    07.07.2013 17:48
    -
    @Anonimna - @Marina
    kakav talenat i poeni, kakvi bakraci.
    pa i vrapci pevaju da za prijem na voljene skole mito i protekcija donose najvise bodova.

    medicina i umetnicke skole su prve sa ovakvim ponasanjem.

  • Marina

    07.07.2013 14:17
    Anonimna, ne izvrćite moje reči! Jasno sam rekla šta sam mislila i način na koji sam to mislila. Čak i ako su određene profesije suficitarne, svako dete će upisati ono što želi (a kasnije i fakultet) pa makar posle propalo i bilo nezaposleno godinama. Tim pričama kako bi svi u gimnazije i druge prestižne škole, a niko neće u srednje stručne ili trogodišnje posredno ste rekli šta mislite. Anonimna, ja ne radim za konsultantsku kuću da predlažem najbolja rešenja za trenutnu situaciju niti sam ministar obrazovanja. Zna se ko to radi, ali se ne radi dobro jer ovako kako je sad, nastao je cirkus. A, te priče o marljivosti i požrtvovanju tokom celog školovanja, kaznama i nagradama - to pričajte onim roditeljima čija deca nisu ni svesna kakvu su sreću imala i, na kraju, upisala prestižne škole i smerove. Takvi odlikaši su danas prošli kudikamo bolje od onoga kako su se nadali.
  • Aleksandria

    07.07.2013 13:56
    @mama
    Naravno! Ali,da vam bude jasno jedno: upisali su svi ono što su hteli jer je to jedini način da se ispegla ova bruka oko provaljivanja testova.
  • 07.07.2013 13:48
    @prosvetar gluposti
    Da, drzava je definitivno u raspadu ili ti rasulu ne od 1999 godine
    nego od koju godinicu ranije

    te svaki novi haos u ovoj drzavi od strane vlasti i ministarstva kojekakva

    moze se ocekivati
    jer drzava je u haoticnom sta nju
  • ...

    07.07.2013 08:26
    Dom zdravlja+obrazovanje=ludara 100%
    Dom zdravlja+obrazovanje=ludara 100%


    Bas su lepo organizovali te lekraske preglede...kao i sve ostalo!!! SRAMOTA!
  • Silvia Novi Sad

    07.07.2013 06:57
    čemu lekarski!!!????
    Ljudi, rezultati su objavljeni na sajtu juče posle 16 časova, sva deca sa istim brojem bodova su primljena. Proširivali su odeljenja gde su morali.
    Pričam ovo iskustva jer je i moje dete završilo osmi pa se upisuje u srednju školu.
    Jedino moram primetiti DA JE OVAJ LEKARSKI PREGLED VELIKOOOO s......, to je čista otimačina para!!! Mi smo za tehničku školu platili 2250,00 dinara, verujte ne znam za šta!!!????
  • 06.07.2013 22:28
    Cemu sluze testovi ?
    Cemu sluze testovi, pa da se ispegla razlika u kriterijumu ocenjivanja i nivou znanja izmedju osnovnih skola.

    Rezultati upisa su objavljeni, za recimo opsti smer gimnazije Svetozar Markovic, rangirani samo po uspehu pokazuju , bez testova, da na primer, ima upisano 15 ucenika iz skole Petefi Sandor i da su samo troje vukovci.
    Istovremeno, upisano je 12 ucenika osnovne skole iz Backog Jarka, od kojih su 8 vukovci.
    Verujete li da su kriterijumi ocenjivanja u te dve skole bili isti i da su Jaracani znatno bolje ucili svoju skolu?

    Zato je kradja i distribucija resenja testova, skandal za koji treba da odgovara kompletno ministarstvo prosvete a posebno direktor zavoda za izdavanje udzbenika, Ljusic.
  • Anonimna

    06.07.2013 19:30
    @Marina
    Ja ni jednom recju nisam rekla da ja ili bilo ko osim vas roditelja treba da odluci gde ce se vase dete upisati. Taman posla da treba da odustanete od gimnazije, ekonomske i medicinske skole, onaj ko je ucio, bice na zeljenom smeru, tu nema spora. Vi objasnite svom detetu da treba vredno da uci tokom celog skolovanja da bi ostvarilo svoje ciljeve. Ako nije 'upalo' na zeljeni smer, to znaci da tokom skolovanja nije dovoljno ucilo, ali zato postoje i drugi, manje 'popularni' smerovi. Naucite ga da ce, pre ili kasnije, biti nagradjeno ili kaznjeno za svoj rad ili nerad.
    Ja sam zavrsila zeljeni fakultet jer sam u skoli dovoljno ucila, a posle sam zavrsila kurs sivenja, kako bih, zlu ne trebalo, mogla i tako da zaradim za hleb.
    Niste odgovorili na moje pitanje-sta je za vas u ovom trenutku prihvatljivo resenje, ne odgovara vam ponistavanje, a ni priznavanje testova. Sta biste vi u ovom trenutku predlozili?
  • Marina

    06.07.2013 18:48
    Malo morgen
    Da li bi gospođa ili gospođica anonimna (koja, eto, nije roditelj maturanta ali radi s njima) objasnila kako detetu ''zabraniti'' ili ga odgovoriti od upisa u željenu školu sa obrazloženjem da majčica Srbija sutra neće imati stručnog i poštenog stolara ili molera i da je bolje da odustane od ideje da upiše gimnaziju ili ekonomsku ili neku drugu srednju školu za kojom tradicionalno vlada prava pomama. Da li je gospođo ili gospođice anonimna vama neko branio da završite željeni fakultet? Jasno je da ste prosvetni radnik. Da li biste bili švalja? Ili, možda, domaćica? Takvi profili su i dalje deficitarni na tržištu rada. Odakle bilo kome pravo da odlučuje u ime mladih ljudi šta bi za njih bilo bolje da upišu? Ti ANONIMNA nemaš to pravo kao ni bilo ko drugi pa ni tamo neka propala strategija obrazovanja. Na kraju, upravo je u tome i problem što će svi upisati željenu školu samo da bismo završili, najzad, s ovom brukom. Vuk sit i ovce na broju.
  • upucen

    06.07.2013 17:32
    evo rezultata!
    ne mora se cekati u skoli na rezultate!!! dovoljno je da na ovom site http://www.upis.mpn.gov.rs/ ukucate sifru iz knjizice!!! izasli su vec pre nekoliko sati!!!
  • Prosvetar

    06.07.2013 16:35
    Gluposti!
    Draga gospodjo Hadzibabic, ja sam 1999. godine usled bombardovanja SRJ upisao srednju skolu na isti nacin kao sto ce i vase dete i, verujte mi, da nije bilo nikakvih problema. Drzava je tad bila u rasulu. Ako ste zaboravili, mito i korupcija su bili na vrhuncu, ali je svako dete upisalo sta je htelo, jer su za decu upisanu preko veze otvarana 15. sepembra nova odeljenja. U odeljenjima je bilo 40 i vise djaka, ali smo svi zivi, zdravi i citavi.

    Vi biste konacno mogli da prestanete vasem detetu da cinite medvedje usluge, jer svi prethodni postupci samo na to ukazuju!!!
  • sofronije

    06.07.2013 15:42
    @prosveta
    -Dimitrije/Dositej Obradovic,prvi popecitelj prosvete u Sovetu Serbie,
    -Zarko /sps Obradovic,ministar prosvete u Vladi
    Republike Srbije.
    Divergencija zivota i dela.
  • Roditelj

    06.07.2013 15:25
    Neizvesnost ubija !!!
    Rezultati upisa još nisu objavljeni. Na ulazu u školu piše da će u nedelju uveče biti postavljeni na školskoj oglasnoj tabli. Kada, nedelja uveče je i 24.00 časova. Dokle će da se igraju sa našim strpljenjem.
  • boco

    06.07.2013 15:03
    Stanje u skolstvu nam je odavno katastrofalno. Kriteriji su srozani do krajnjih granica, gradivo i programi prevazidjeni, nastavni kadar los. Odlikasa koliko oces. Ja samu skolskoj 67/68 krenuo u prvi razred i od nas 37 koliko nas je bilo u razredu samo je 6 bilo odlicno, ne 5.00 nego odlicno. A danas kod moje cerke u cetvrtom razredu od 26 ucenika 11 sa 5.00, a odlicnih koliko hoces. Kriterij je takav da na kontrolnom od 20 pitanja 7 tacnih ili u nekim slucajevima i 6 je dovoljno za dvojku. Na takmicenju iz matematike je opcinsko ntakmicenje je isao ucenik koji je od 100 bodova imao 50, a na opcinskom prvi je od 100 imao 90 bodova. U moje doba je na opcinskim takmicenjima prvih 10-15 ucenika je imalo maksimalan broj bodova. Tako da obradovic treba sto prije da ode sa ovog mesta i dodje neko ko ce se malo pozabaviti obrazovanjem i sklostvom da ne bude kasno, ako vec i nije. O poklanjanju ocena da i ne pricamo.
  • !!!!!

    06.07.2013 13:53
    Ministar je sramota srpskog obrazovanja!
    Vazno je da ministar Obradovic zna da njegove odgovornosti nema za to sto nije obezbedio video nadzor u stampariji!!! Treba da ga sramota!

  • Anonimna

    06.07.2013 13:51
    Nisam maturant i nemam dete maturanta, ali radim sa decom tog uzrasta. Zaista mi je zao sto se sve ovo desava, ali to se posle ponistavanja testova moglo i ocekivati. Imam pitanje za roditelje maturanata: da li biste bili zadovoljniji da ispit nije ponisten ili biste i tada bili kivni? Ja zaista ne vidim sta bi vas u ovom trenutku zadovoljilo. Pre nego sto je matura ponistena mnogo roditelja je bilo bas za to. Sta sad hocete? Da se za sva vremena ukine matura, ukine skola u potpunosti, sva deca upisu gde zele (pa se neke skole rasformiraju ili preorijentisu) , i tako dobijemo nebrojeno mnogo gimnazijalaca i medicinskih tehnicara, dok necemo imati ko da nam okreci stan ili popravi nesto. Onaj ko je vredno ucio 8 godina svakako ce upisati zeljenu skolu i smer.
  • sekretar škole

    06.07.2013 13:27
    kašnjenje
    Znate li da ceo postupak kasni!!! Deca su jutros do osam časova trebala da znaju u koju školu su raspoređena. Ova informacija kasni iz centralne baze u Ministarstvu, rekli su posle podne, posle 16.00 časova. Takođe, postoje i problemi sa tehničkim sajtom sa koga škola preuzima ovu raspodelu, nešto nije u funkciji!
  • pošteni učenici

    06.07.2013 12:48
    ispaštaju
    Prosečni odlikaši koji su svoj uspeh kroz osmogodišnje školovanje ostvarili na pošten način, većinom su odradili test iz "Male mature" iznad proseka. Naravno da nisu imali "rešenja" ali lično ne verujem da je u Novom Sadu iko imao rešenja testova. Međutim, pojedini "vukovci" koji taj status ne zaslužuju, su naravno na "Maloj maturi" podbacili i uradili test ispod proseka. Poništavanjem "Male mature" pomenuti "vukovci" se upisuju sa max. 60 bodova, a većini poštenih odlikaša ostaje da strepnja do konačnog upisa u srednju školu.
  • Misko

    06.07.2013 12:22
    privatne skole
    Zato sada privatne srednje skole trljaju ruke, evo bila sa detetom, prepuno roditelja i ucenika ... Bice mnogo neupisane dece u gimnazije sa losijim uspehom iz osnovne skole i dobro uradjenim prijemnim ispitom.
  • Mama

    06.07.2013 12:13
    Nervoza
    Ajde, ljudi, ne surite nervozu! Svi ce se upisati, nijedno dete nece ostati nerasporedjeno!
  • jedan od roditelja

    06.07.2013 11:19
    Moje dete je odlikas, odlicni rezultati na maturi... kao i svi buduci srednjoskolci u iscekivanju zbog necijeg bezobrazluka, necije osionosti i bahatosti. Teski dani za hiljade dece i roditelja u ovom upisnom roku. Sta li nas jos ceka... Svaka cast "gospodo", svaka cast...
  • obradpavlov

    06.07.2013 10:52
    strasno, sta su uradili ove godine sa decom ,neizvesnost za decu tako i za roditelje .nesmatram da je vukovac znalac ako znamo kako sa postaje, cast pojedincima ,obradovicu gde ti je obraz
  • 06.07.2013 10:05
    ne razumem
    tu Zoricu Hadžibabić, šta sad hoće kad se sve vreme zalagala da se rezultati sa završnog ne računaju? Pa, oni su baš tome i služili da se deca poštenije razvrstaju - zaboga, u NSu ima 500 Vukovaca!Nažalost, naša javnost je prilično neinformisana čemu služi,ali i čemu doprinosi mala matura . . .Opet se pravimo pametni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna